Многопрофилна
Ветеринарна Клиника

 

Пиометра

Какво представлява пиометрата ?
Пиометрата (гнойно възпаление на матката) е   хормонално медиирано заболяване, при което матката се изпълва с гной.  Характеризира се с цистозна хиперплазия на ендометриума (вътрешния слои на матката) и вторична бактериална инфекция.
Кои животни засяга ?
Среща се както при кучето, така и при котката.
Как възниква заболяването?
Възниква в диестралната  фаза на половия цикъл, когато в яйчниците има функционално жълто тяло, което отделя хормона прогестерон, който:
  • увеличава размера и секрецията на маточните жлези
  • подтиска движенията на маточната мускулатура
  • поддървжа цервикса затворен
В следствие на това в матката се постига благоприятна среда за развитие на бактерии.
Причината за възникване на това заболяване  е   вторична инфекция, а най-често изолираните бактерии са  Escherichia coli,Staphylococcus , Streptococcus , Pseudomonas , и Proteus spp.
При това заболяване настъпва и увреждане на други вътрешни органи,  като най – често това са черния дроб и бъбреците, а в  напреднала фаза настъпва и обща токсемия на организма.
Предразполагащи фактори ?
Прилагането на следните препарати увеличават риска от пиометра:
  • препарати против разгонване, съдържащи прогестеронови деривати . Най–често това е мегестрол ацетат.
  • препарати съдържащи естрогени, който водят до цистозно изменяне на ендометриума.
Какви признаци показват болните любимци ?
Болните животни отказват да се хранят,пият повече вода,изпадат в депресия.Често заболяването е съпроводено с изтечения от външния полов орган, като количеството им зависи от степента на затваряне на шийката на матката.
Как се поставя диагноза – ПИОМЕТРА ?
  • Ехографското изследване е най-добрия не инвазивен метод за диагноза.
Нормално матката почти не се визуализира ехографски, докато при гнойно възпаление се събира различно количество ексудат и тя се визуализира ясно.
  • Рентгеново изследване
Рентгенографски също може да се диагностицира пиометра.
Засяга ли други органи и налагат ли се допълнителни изследвания ?
Заболяването често засяга и екстра генитални органи  като черен дроб и бъбреците вследствие от токсините, които се отделят от бактериите, в по-късен етап ако не се предприеме лечение настъпва токсемия и смърт. За да се прецени до каква степен е напреднало заболяването и има ли увреждане на екстра генитални органи  и избора на най-подходящия начин за анестезия се налага да се направи  предоперативно кръвно изследване.
Терапия
Лечението е оперативно, като се отстраняват матката и яйчниците. При пациентите с невлошено общо състояние се предприема оварихистеректомия възможно най-скоро, а пациенти с влошено общо състояние първо се пристъпва към стабилизация на пациента и в последствие се предприема хирургичната интервенция.
Медикаментозната терапия е показана само при ценни животни които се използват за разплод но често е без резултатна особенно ако не е започната в началото на заболяването.
Профилактика
За профилактика на това заболяване съветваме стопаните да кастрират своите животните, които няма да използват за разплод и да не се прилагат медикаменти против разгонване.
Автор: д-р Мирослав  Генов


Поверителност/Бисквитки

© 2020 Многопрофилна Ветеринарна клиника. All Rights Reserved. Design by IM