Многопрофилна
Ветеринарна Клиника

 

Заболяването Парвовироза

Когато си наистина МАЛЪК и никой не ти е дал шанс чрез ваксина..... Когато обаче искаш да се бориш и има ХОРА, които ти помагат.....тогава просто се бориш!

В Инфекциозното отделение на Многопрофилна Ветеринарна Клиника България хоспитализирахме кученца на приблизителна възраст 2-3 месеца с признаци на повръщане и диария.

Направихме серологичен тест и доказахме заболяването Парвовироза. Започната беше веднага венозна терапия по протокол за заболяването.

На база клиничните признаци и кръвните изследвания( показаната левкопения и ниски нива на серумните белтъци), се наложи при всички да се направи кръвопреливане.

Благодарение на донор тези малки сладурчета получиха ценната за тях кръв.
Кръвопреливането премина гладко.

Битката на тези малки герои с вируса продължава.

Нашия екип ще се бори за тях.

Парвовирозата при кучето е заболяване причинено от вирус ( Кучешки Парво Вирус). То е силно заразно заболяване, като вирусът е много устойчив във външната среда (там може да преживее месеци , като изисква определена дезинфекция).

Вирусът се отделя чрез фекалии и повърната материя, като заразяването става чрез пряк контакт с болно животно , околната среда съдържаща вируса ( общ инвентар, купички за храна, аксесоари и други...). Има доказателства за задържане дълго време на вируса върху козината на преболедували животни.

От заболяването могат да бъдат засегнати животни, които не са ваксинирани или такива при които има компрометиране на имунната система поради друга съществена причина.

В литературата е описана породна чувствителност и по- често срещане на заболяването при породи Ротвайлер, Доберман, Голдън Ретривър и др. Добре е при такива поради, а и в други случаи по преценка на лекаря, да се направи индивидуална ваксинална схема и тест за това какъв имунитет има след ваксинация. ( Попитайте вашия лекар за този тест)

Заразяването се осъществява при директен контакт с инфектирани животни, чрез фекалии или повърната материя, заразена среда –посуда ,помещения, дори чрез дрехи и обувки на хора които са били в контакт с болно куче.

Вирусът засяга основно храносмилателната система, а при младите кучета засяга и сърцето. Има признаци на трудно овладяващи се повръщане и диария, висока температура. В повечето случаи се налага терапия с венозни медикаменти и вливания на флуидни разтвори 24ч. в денонощието, за да се контролира високата температура, киселинноалналното равновесие, обезводняването, масивното повръщане и диария и много други симптоми.

Могат да се използват имуностимулиращи препарати, както и антибиотици срещу бактериална флора, която прониква от входните врати отворени от вируса.

Често заради развили се левкопения, тромбоцитопения, ниски нива на плазмените протеини и други се налага да се направи кръвопреливане. А когато донор е куче преболедувало парвовироза, чрез кръвопреливането осигуряваме на болното животно и антитела, важни за битката му с вируса. Понякога влошаването настъпва рязко и често заболяването има фатален край.

Поради високата смъртност, ваксинацията срещу това инфекциозно заболяване е от особено значение!


Поверителност/Бисквитки

© 2020 Многопрофилна Ветеринарна клиника. All Rights Reserved. Design by IM